Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Złoto wśród żywności

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.

Ile białka jest w białku? Niewiele osób wie, że w żółtku znajduje się więcej protein niż w samym białku. W 100 g czystego białka jaja znajduje się 10,8 g białka, natomiast zjedzenie 100 g żółtka dostarcza aż 16,3 g białka. Jaja są bogatym źródłem cholesterolu, który ostatnimi czasy został zdemonizowany, przez co ograniczono spożycie jaj do dwóch tygodniowo. Tymczasem jedno jajo zawiera taką ilość cholesterolu, jaka jest rekomendowana jako spożycie bezpieczne dla osób z miażdżycą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Badania naukowe oraz doświadczenia ostatnich lat nie potwierdzają tezy, że cholesterol z pożywienia ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, a w jednym żółtku jest go zaledwie 200 miligramów. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów i słodyczy oraz niską aktywnością fizyczną. Cholesterol jest jednym z istotnych składników diety i spełnia wiele ważnych funkcji w układzie hormonalnym i nerwowym. Regularne spożywanie jaj może się przyczynić do poprawy funkcjonowania organizmu.

Jaja zawierają kompleks wszystkich witamin: A, D, E, K, witamin z grupy B – oprócz witaminy C. Bogate są również w biotynę, która działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, oraz minerały, takie jak: żelazo, selen, cynk, fosfor.

Żółtko jaja to złoto wśród żywności, zwłaszcza ze względu na obecną w nim luteinę, która chroni nasz wzrok przed degeneracją plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko kurzej ślepoty, poza tym ma działanie antyoksydacyjne dla całego organizmu. W żółtku mamy dobre proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych.

Reklama

Kolejnym cennym składnikiem żółtka jest lecytyna. Usprawnia ona procesy trawienia tłuszczów i zapobiega przyklejaniu się tłuszczu do ścian tętnic. Pozwala cholesterolowi pozostać w formie rozpuszczalnej, co zapobiega jego gromadzeniu się w żółci i tętnicach.

Niestety, wiele osób cierpi na alergie lub choroby autoimmunologiczne i nie toleruje jaj. Badania pokazują, że częściej nietolerowane jest białko jaja niż żółtko.

Najzdrowiej przyrządzone jajko ma nie w pełni ścięte lub wręcz półpłynne żółtko – tylko wtedy będzie miało najwięcej walorów zdrowotnych.

Święta Wielkiej Nocy to czas na konsumpcję jaj! Dwoma dziennie z pewnością sobie nie zaszkodzimy, a nawet polepszymy nasze zdrowie!

2021-03-30 10:53

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kasza gryczana z warzywami

SKŁADNIKI:
1/4 brokułu (120 g)
1/4 cebuli (50 g)
1/2 woreczka kaszy gryczanej (50 g)
1 marchew (45 g)
2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
1/4 czerwonej papryki (65 g)
3 pieczarki (60 g)
pieprz czarny
zioła prowansalskie

CZYTAJ DALEJ

Papież: wynegocjowany pokój lepszy niż niekończąca się wojna

2024-04-25 07:41

[ TEMATY ]

Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Papież Franciszek

Papież Franciszek

W wywiadzie dla amerykańskiej stacji telewizyjnej CBS Franciszek wezwał do zaprzestania wojen na Ukrainie, w Strefie Gazy i na całym świecie. Przypomniał, że w Kościele jest miejsce dla każdego: jeśli ksiądz w parafii nie wydaje się przyjazny, poszukaj gdzie indziej, zawsze jest miejsce, nie uciekaj od Kościoła, jest wspaniały - stwierdził Ojciec Święty.

Fragmenty wywiadu, który trwał około godziny i został przeprowadzony przez Norah O'Donnell, dyrektora „Cbs Evening News”, zostały wyemitowane po północy czasu polskiego. Rozszerzona wersja dialogu zostanie wyemitowana w niedzielę, 19 maja, w przeddzień Światowego Dnia Dziecka, który odbędzie się w Rzymie w dniach 25 i 26 maja.

CZYTAJ DALEJ

Fascynacja Słowem Bożym

2024-04-25 17:41

Paweł Wysoki

Laureaci ze swoimi katechetami. Od lewej: ks. Grzegorz Różyło, Łucja Bogdańska, Izabela Olech-Bąk, Karina Prokop i Paweł Wawer

Laureaci ze swoimi katechetami. Od lewej: ks. Grzegorz Różyło, Łucja Bogdańska, Izabela Olech-Bąk, Karina Prokop i Paweł Wawer

Łucja Bogdańska z „Biskupiaka” wygrała etap diecezjalny 28. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję