Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Siła kiełków

Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion. Są w nich zmagazynowane zapasy składników odżywczych, które ułatwiają start i początkowy rozwój docelowej rośliny.

Niedziela Ogólnopolska 11/2021, str. 56

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jedzenie jednak samych nasion nie jest tak samo korzystne, jak spożywanie kiełków, ponieważ w trakcie procesów kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki czemu kiełki są znacznie łatwiej przyswajalne dla naszego układu pokarmowego i mają olbrzymie walory zdrowotne.

Kiełki mają wysoką zawartość potasu i magnezu, co wpływa korzystnie na nastrój i samopoczucie, a wysoki poziom witaminy C wzmacnia odporność. Jest wiele rodzajów kiełków – poniżej opiszę kilka z nich.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kiełki lucerny działają wzmacniająco na zęby, kości i mięśnie, a także na układ odpornościowy. Dzięki obecności kanwainy chronią przed nowotworem trzustki czy okrężnicy. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i C, kwas foliowy, magnez, cynk i selen. Zalecane są dla kobiet w ciąży i mam karmiących. Wspomagają pracę serca oraz leczą dolegliwości reumatyczne. Dzięki zawartości lecytyny są pomocne dla osób mających problemy z pamięcią.

Reklama

Kiełki rzodkiewki mają działanie wykrztuśne. Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że korzystnie wpływają na naszą odporność i pomagają w walce z infekcją. Kiełki rzodkiewki działają oczyszczająco na drogi oddechowe oraz zatoki. Dzięki zawartości siarki poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Mają działanie moczopędne, a zatem przyspieszają procesy oczyszczające organizm. Hamują rozwój bakterii i grzybów oraz działają przeciwzapalnie. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Kiełki gryki zawierają witaminy A, C i E, wapń, cynk, magnez oraz żelazo, a także kwasy glutaminowy i asparaginowy. Roślinki alkalizują i oczyszczają organizm, neutralizują toksyny i oczyszczają układ limfatyczny, dzięki dużym zasobom rutyny wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Oprócz tego przeciwdziałają osteoporozie.

Kiełki fasoli mung przede wszystkim zawierają dużo białka, są więc lekkostrawne i łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Ponadto regulują cholesterol. Zawierają sporo antyutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem nowotworów i chorób serca.

Kiełki słonecznika wzmacniają głównie kości i zęby. Pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas – stąd zalecane są w diecie wegetariańskiej, zazwyczaj ubogiej w te minerały.

Kiełki świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, twarożkiem, jajkami, daniami mięsnymi i rybnymi. Mogą być wspaniałą jadalną dekoracją wielu potraw. Można je hodować samemu w domu w kiełkownicy, na wacie, ale znajdziemy je również na półkach sklepowych. Przed zakupem, należy zwrócić uwagę, czy znajdowały się w lodówce, sprawdzić ich datę ważności oraz obejrzeć je dokładnie czy nie pojawiła się na nich pleśń lub czy nie są wysuszone.

2021-03-09 12:27

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Smoothie z awokado, szpinakiem i kiwi

Składniki: 1/2 awokado 1 średnie jabłko 1 kiwi 1/2 banana garść szpinaku 1 łyżeczka siemienia lnianego
CZYTAJ DALEJ

Towarzystwo Przyjaciół MWSD

2025-12-10 14:21

ks. Łukasz Romańczuk

MWSD we Wrocławiu

MWSD we Wrocławiu

Metropolitalne Wyższe Seminarium Duchowne we Wrocławiu przypomina o inicjatywie, która swoją inaugurację miała pod koniec 2018 roku. Jest to jedna z odpowiedzi na ciągłe powtarzanie stwierdzeń o “kryzysie powołań”. Towarzystwo Przyjaciół MWSD we Wrocławiu jest okazją, aby przejść z narzekania do działania.

Towarzystwo Przyjaciół MWSD jest formalnym stowarzyszeniem, które skupia wokół siebie osoby chcące wspierać kleryków oraz duszpasterstwo powołań zarówno modlitewnie, jak i materialnie. Jak podkreśla kl. Krzysztof Niemczyk z III roku, dużym problemem jest dziś brak społecznej świadomości tego, czym właściwie jest seminarium i jak wygląda formacja przyszłych kapłanów. – Kiedy mówię, że jestem w seminarium, ludzie często pytają, czy to coś w rodzaju akademika. Coraz mniej osób naprawdę wie, na czym polega nasze życie – zauważa. Idea towarzystwa jest zachęcą do budowania kręgu osób świeckich, które - jak przyjaciele – mają prawo wiedzieć więcej i uczestniczyć w tym, co tworzy jego codzienność.
CZYTAJ DALEJ

Biskup Marek Mendyk udzielił dyspensy na 26 grudnia

2025-12-10 16:35

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

diecezja świdnicka

dyspensa

Diecezja świdnicka

Herb Biskupa Świdnickiego

Herb Biskupa Świdnickiego

Biskup świdnicki Marek Mendyk udzielił wiernym dyspensy od zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych oraz pokutnego charakteru piątku przypadającego 26 grudnia 2025 r. Tego dnia Kościół obchodzi święto św. Szczepana, męczennika, a jednocześnie drugi dzień uroczystego świętowania Narodzenia Pańskiego.

W dekrecie, wydanym na mocy kan. 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego, biskup podkreśla, że dyspensa została udzielona dla dobra duchowego wiernych świętujących pamiątkę przyjścia Zbawiciela.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję