Reklama

Rodzina

Dietetyk radzi

Dieta seniora – na co zwrócić uwagę

Odżywianie i nawadnianie osób starszych jest szczególnie istotne. Wiąże się ono przede wszystkim ze zmianami, które zachodzą w organizmie po 65. roku życia.

Niedziela Ogólnopolska 5/2021, str. 56

[ TEMATY ]

senior

seniorzy

Adobe. Stock.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Osoby w podeszłym wieku nie odczuwają pragnienia, a przez to nie wykazują chęci picia wody. Jest to jeden z poważniejszych aspektów, na który należy zwrócić uwagę. Potrzebujemy wody do prawidłowej produkcji śliny oraz enzymów trawiennych, które w tym okresie produkowane są w mniejszych ilościach.

Seniorom często doskwierają zaparcia oraz problemy z przełykaniem. Wynikają one z obniżonej perystaltyki jelit i przełyku. Woda pomaga w większym wytwarzaniu śliny, łatwiejszym przejściu pokarmu przez pasaż jelit oraz formowaniu masy kałowej. Im więcej wypijanej wody w ciągu dnia, tym mniejsze problemy z zaparciami oraz obrzękami. Woda pomaga w filtracji nerek i pozbywaniu się produktów przemiany materii z moczem. Może to nastąpić, jeśli nawadnianie będzie odpowiednie. Odwrotną rolę pełnią kawa i herbata – te napoje odwadniają, wzmagają zaparcia i wysuszają skórę, która powinna być nawilżona, aby zapobiegać odleżynom w przypadku osób leżących. U seniorów wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze, które znajdziemy w warzywach, owocach oraz zdrowych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany, awokado czy masło naturalne. Bardzo ważne jest, aby posiłki były lekkostrawne. Smażenie zastąpmy gotowaniem na parze, gotowaniem w wodzie lub pieczeniem w rękawie. Z codziennego jadłospisu powinno się wyeliminować słodycze. Często ich spożywanie jest przyczyną zaburzeń glikemicznych, zaparć i zmęczenia. Są ciężkostrawne. Osoby starsze mogą mieć problemy z gryzieniem, dlatego warto zwrócić uwagę na konsystencję potraw. Zupy kremy czy koktajle z dodatkiem mielonego siemienia lnianego, awokado, wody i jabłka dobrze sprawdzą się jako posiłki pełnowartościowe i lekkostrawne. Lekkie pulpety, ryba na parze z dodatkiem gotowanych warzyw i porcją dobrze ugotowanej kaszy, np. jaglanej, będą świetną alternatywą dla schabowego w panierce, ziemniaków i ogórków konserwowych. Bardzo dobrze przyswajalnym białkiem jest białko roślinne, które znajdziemy w soczewicy, ciecierzycy czy fasoli. Z tymi produktami trzeba jednak uważać, ponieważ mogą być wzdymające, ale jeśli odpowiednio długo będziemy je moczyć w wodzie z łyżeczką sody, a później gotować bez przykrycia, ich strawność będzie o wiele lepsza. Można z nich robić pasty, pasztety czy podawać jako dodatek do obiadu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-27 09:45

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

O potrzebie dialogu

Niedziela Ogólnopolska 7/2019, str. 24-25

[ TEMATY ]

senior

dialog

seniorzy

drubig-photo/fotolia.com

Ostatnie dramatyczne wydarzenia w Gdańsku wywołały dyskusję na temat życia publicznego. Doświadczenie Spotkań Małżeńskich pokazało, że kultura życia – w małżeństwie, ale nie tylko – to kultura dialogu. Brak dialogu prowadzi do różnych form przemocy zarówno w małżeństwie i rodzinie, jak i na wszystkich płaszczyznach życia. Brak dialogu prowadzi do patologii życia społecznego.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Stanisława Kostki

[ TEMATY ]

nowenna

św. Stanisław Kostka

Karol Porwich/Niedziela

Nowennę do św. Stanisława Kostki odmawiamy między 9 a 17 września lub w dowolnym terminie.

„Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną” (Wj 20,3; Pwt 5,7)
CZYTAJ DALEJ

Głoszenie Dobrej Nowiny poza liturgią

2025-09-12 09:11

[ TEMATY ]

sympozjum

Materiał prasowy

W Wyższym Seminarium Duchownym w Przemyślu odbyła się ogólnopolska konferencja naukowa Stowarzyszenia Homiletów Polskich, poświęcona głoszeniu Dobrej Nowiny poza liturgią. W spotkaniu wzięli udział wykładowcy homiletyki z seminariów duchownych i uniwersytetów z całej Polski. Gości powitał ks. prof. Henryk Sławiński z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.

Wybór miejsca nie był przypadkowy. Tegoroczne obrady nawiązywały do jubileuszu 60-lecia kapłaństwa ks. prof. Jana Twardego – wybitnego homilety, który od lat kształtuje kaznodziejski profil kleryków archidiecezji przemyskiej. Podkreślano, że jego dorobek i osobisty przykład są inspiracją dla kolejnych pokoleń kaznodziejów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję