Składniki:
2 duże selery
1 szklanka wody
2 kostki grzybowe
2 duże cebule
25 dag pieczarek
20 dag masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
5 jajek
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Selery obrać, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Dodać szklankę wody oraz kostki grzybowe i ugotować do miękkości. Pieczarki i cebule pokroić, zeszklić na maśle. Następnie selery, cebule i pieczarki przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i resztę masła oraz przyprawić według uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową (można dodać posiekaną natkę pietruszki). Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu