Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Świeże zioła

Można je hodować w ogrodzie, na balkonie, a nawet na parapecie czy blacie kuchennym.

Niedziela Ogólnopolska 21/2020, str. 56

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zieleń świeżych listków ziół jest o wiele bardziej intensywna niż suszonych. Świetnie sprawdza się mrożenie wcześniej poszatkowanych ziół. O każdej porze roku można posypywać nimi potrawę tuż przed podaniem. Mają świeży aromat, wyrazisty smak oraz są pełne witamin i substancji odżywczych, takich jak chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga układ odpornościowy i krwionośny. Dzięki zapachowi i świeżości stanowią ekskluzywne wykończenie najprostszych dań.
Najbardziej popularnymi ziołami są: pietruszka, szczypiorek i koperek.

Liście pietruszki

są doskonałym źródłem witaminy C, oczywiście tylko wtedy, gdy zjemy je na surowo. Zawierają w sobie spore zapasy żelaza oraz magnezu. Jeśli pijesz dużo kawy i prowadzisz stresujący tryb życia – zacznij jeść pietruszkę!
Czy wiesz, że pietruszka – jeszcze lepiej niż mięta – odświeża oddech?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szczypiorek

jest źródłem karotenu, który neutralizuje wolne rodniki, wspomaga nasz wzrok i odpowiada za właściwy stan skóry. Dostarcza nam również kwasu foliowego, który jest niezbędny do regulacji oraz wzrostu komórek w naszym organizmie. Zawarte w nim olejki eteryczne wzmacniają błony śluzowe oskrzeli oraz struny głosowe. Często pełni funkcję estetyczną.

Koperek

Reklama

działa pozytywnie w przypadku wzdęć – niweluje je. Napar z kopru ma właściwości uspokajające, a także pomaga – skutecznie – zwalczać bezsenność.

Bazylia

to zioło, bez którego nie wyobrażamy sobie włoskich dań. Nadaje ona charakterystyczny smak przede wszystkim pomidorom oraz włoskiemu pesto. Ma silne działanie przeciwzapalne oraz jest źródłem witaminy K, wapnia i magnezu. Dzięki tym substancjom odżywczym prozdrowotnie oddziałuje na kości oraz wspiera kondycję psychiczną.

2020-05-20 11:37

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tak, proszę, Jezu Chryste, obmyj mnie

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Pio Si/pl.fotolia.com

Rozważania do Ewangelii J 13, 1-15.

Wielki Czwartek, 28 marca

CZYTAJ DALEJ

Tajemnica Wielkiego Czwartku wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy.

CZYTAJ DALEJ

Msza Wieczerzy Pańskiej. Wolność wypełniona miłością

2024-03-29 07:01

Paweł Wysoki

Ten, kto kocha na wzór Jezusa, nie jest zniewolony sobą, jest wyzwolony do służby, do dawania siebie - powiedział bp Adam Bab.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję