Ciasto:
• 50 dag mąki pszennej
• 3 żółtka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1/4 kostki masła
• 2 łyżki cukru pudru
• 3 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• szczypta soli
Masa:
• 2 szklanki białego maku
• 2 szklanki cukru
• 2 łyżki masła
• 1 szklanka słodkiej śmietany
• 1/2 laski wanilii
• 20 dag bakalii (orzechy, migdały, smażona skórka pomarańczowa, suszone daktyle)
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mak zaparzyć, zemleć przynajmniej dwa razy przez maszynkę, odsączyć. Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło i stale mieszając, przesmażyć na niewielkim ogniu. Śmietanę wraz z wanilią gotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do maku i razem przesmażać aż do uzyskania gęstej masy, następnie dodać pokrojone bakalie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdym ułożyć trochę masy i uformować rogaliki.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.