Reklama

Z zakonnej kuchni

Pierogi z soczewicą

Niedziela Ogólnopolska 15/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Wojciech Dudkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierogi z soczewicą mogą być smaczną alternatywą dla popularnych pierogów ruskich czy z mięsem, tym bardziej że smak farszu jest podobny do mięsnego. Soczewica jest ponadto wysokowartościowym źródłem białka, dlatego warto ją uwzględniać w diecie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

• 1 kg mąki pszennej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• jajko

• 3 szklanki ciepłej wody

• 1 szklanki mleka

• 1 płaskiej łyżeczki soli

WYKONANIE:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wlać gorące mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto – dobrze wyrobić.

SKŁADNIKI na FARSZ:

• 30 dag soczewicy czerwonej

• 1 cebula

• ok. łyżeczki masła

• przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, czosnek

WYKONANIE:

Soczewicę umyć i namoczyć na noc. Następnie ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Odparować lub zlać wodę i rozgnieść soczewicę tłuczkiem albo przemleć w maszynce. Dodać przyprawy i przesmażoną na maśle cebulę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 min na wolnym ogniu. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami lub z cebulą przesmażoną na maśle.

2018-04-11 10:10

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęsia szyja nadziewana

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, a zatytułowanej „ Z kuchni Siostry Arkadii”.

• skóra z gęsiej szyi • 10 dag cielęciny lub mięsa drobiowego • 5 dag słoniny • gęsia wątróbka • 5 dag czerstwej bułki • 125 ml mleka • 2 jajka • 5 dag pieczarek • przyprawy: sól, pieprz, imbir mielony
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz z osiedla: warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejsza w Wielkanocy

2025-04-19 07:54

[ TEMATY ]

Wielkanoc

archiwum prywatne

ks. Rafał Główczyński

ks. Rafał Główczyński

Warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejszym elementem Wielkanocy. Od święcenia pokarmów ważniejsze jest uczestnictwo w Triduum Paschalnym, szczera spowiedź i przyjęcie Jezusa w Eucharystii - powiedział PAP ks. Rafał Główczyński, prowadzący na YouTube kanał Ksiądz z osiedla.

W Wielką Sobotę w Kościele katolickim przez cały dzień trwa święcenie pokarmów i adoracja Chrystusa złożonego do grobu. Tego dnia wierni przychodzą do kościołów ze święconkami w koszykach.
CZYTAJ DALEJ

Grób Pański na Jasnej Górze - kilkumetrowy krzyż, kamień z Golgoty i stare wrota

2025-04-19 11:41

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Monika Książek

Ustawiony w centralnym miejscu, tuż przy figurze Chrystusa, kilkumetrowy drewniany krzyż ze stułą, wkomponowany w drewnianą kolumnę kamień z Golgoty oraz mnóstwo zieleni – to główne elementy wystroju Bożego Grobu w Kaplicy Matki Bożej na Jasnej Górze. Jego tło stanowią stare wrota.

„Kamień z Golgoty, Jezus w Grobie, Najświętszy Sakrament, krzyż, dalej już tylko niebo” - opisywał odpowiedzialny za dekorację Grobu brat Dawid Respondek, cytowany przez biuro prasowe Jasnej Góry.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję