Ciasto:
• 15 dag masła
• 20 dag cukru pudru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 4 jajka
• 25 dag mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 50-60 dag rabarbaru
• cukier puder
Kruszonka:
• 15 dag mąki
• 10 dag masła
• 10 dag cukru
Wykonanie:
Masło ubić z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 min w temp. 175°C do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
Wykonanie: Graziako