Reklama

Z zakonnej kuchni

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Zimowy tradycyjny kapuśniak to typowo polskie danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Jest kaloryczne, sycące i dobrze rozgrzewa. Przepis polecają siostry nazaretanki ze Świętej Puszczy k. Olsztyna.

Niedziela Ogólnopolska 5/2017, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 50 dag żeberek wieprzowych

• włoszczyzna

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 25 dag kiszonej kapusty

• 3-4 ziemniaki

• przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 grzybek suszony, maggi w płynie

Wykonanie:

Mięso zalać 1 l wody, zagotować. Dodać włoszczyznę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i grzybek. Gotować ok. 30 min. W osobnym garnku nastawić zalaną 2 szklankami wody kiszoną kapustę. Gotować również 30 min. Przełożyć kapustę razem z wywarem do garnka z mięsem i dalej gotować jeszcze ok. 30 min. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Oddzielić mięso od kostek, ewentualnie włożyć je do zupy. Dodać ugotowane w osobnym garnku, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawić. Można zrobić zasmażkę i zaciągnąć nią zupę.

Wykonanie: Graziako

2017-01-25 09:39

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierogi z soczewicą

Niedziela Ogólnopolska 15/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Wojciech Dudkiewicz

Pierogi z soczewicą mogą być smaczną alternatywą dla popularnych pierogów ruskich czy z mięsem, tym bardziej że smak farszu jest podobny do mięsnego. Soczewica jest ponadto wysokowartościowym źródłem białka, dlatego warto ją uwzględniać w diecie.
CZYTAJ DALEJ

Konkurs Chopinowski/ 40 pianistów zakwalifikowanych do II etapu

2025-10-08 07:36

[ TEMATY ]

konkurs

Chopin

Carmen Gonzáles Fraile/The Morgan

40 pianistów, w tym czterech Polaków – decyzją jury pod przewodnictwem Garricka Ohlssona – zakwalifikowało się do II etapu XIX Konkursu Chopinowskiego. W kolejnych dniach usłyszymy w warszawskiej Filharmonii Narodowej m.in. Piotra Alexewicza, Adama Kałduńskiego, Piotra Pawlaka i Yehudę Prokopowicza.

Przewodniczący jury Garrick Ohlsson zaznaczył, że decyzja była trudna, ale wskazał, że już sam występ podczas I etapu jest dla młodych pianistów dużym sukcesem i wyróżnieniem. Dyrektor konkursu i Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina, dr Artur Szklener odczytał nazwiska zakwalifikowanych do II etapu pianistów.
CZYTAJ DALEJ

Abp Przybylski: Rodzina ma ogromny wpływ na kształtowanie powołania

2025-10-08 15:14

[ TEMATY ]

KEP

biuro prasowe KEP

abp Andrzej Przybylski

Konferencj Episkopatu Polski

BP KEP

abp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Powołań

abp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Powołań

Towarzyszenie młodym w odkrywaniu ich powołania oraz rola rodziny w ich kształtowaniu – to główne tematy spotkania Krajowej Rady Duszpasterstwa Powołań, które odbyło się w środę, 8 października br., w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie. Obradom przewodniczył abp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Powołań.

Jak podkreślił abp Andrzej Przybylski, spotkanie było związane z rozpoczynającym się rokiem formacyjnym w seminariach oraz nowicjatach. „To dobra okazja, żeby podsumować stan powołań kapłańskich i zakonnych w Polsce” – zaznaczył.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję