Reklama

Z zakonnej kuchni

Szwajcary

Kiedy szukamy pomysłu na proste, choć niebanalne danie mięsne, możemy zrobić nadziewane roladki, tzw. szwajcary. Doskonale pasują zarówno na przyjęcie, jak i na codzienny obiad. Przepis od p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Niedziela Ogólnopolska 44/2016, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg schabu

• 10 dag żółtego sera w kawałku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• ½ kostki masła

• papryka czerwona świeża lub konserwowa

• bułka tarta

• przyprawa typu vegeta, pieprz

• olej do smażenia

Wykonanie:

Schab pokroić w plastry, rozbić na kotlety i oprószyć przyprawą typu vegeta oraz pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć kawałek żółtego sera, kosteczkę masła i kawałek czerwonej papryki. Zawinąć dokładnie, tak aby w czasie smażenia nie wypływały masło ani ser, i spiąć wykałaczką. Obtoczyć tylko w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Wykonanie: Graziako

2016-10-26 08:07

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kurczak na 4 sposoby

Dania z kurczaka od lat królują w polskich kuchniach. Na pewno mamy swoje ulubione, ale zawsze też można poszukać inspiracji.

?150 g ryżu długoziarnistego ?200-250 g mięsa gotowanego lub pieczonego z kurczaka (bez skóry) ? 150 g suszonych moreli ? 100 ml białego wytrawnego wina ? 1 mała zielona papryka ? 1 płaska łyżka curry ? 5-6 łyżek oleju ? sok z połowy cytryny ? sól, pieprz Wykonanie:
CZYTAJ DALEJ

Oburzające! Obrażający katolików show w belgijskiej telewizji pt. "Ostatnia Wieczerza"

2025-04-20 22:20

[ TEMATY ]

Belgia

profanacja

x.com/zrzut ekranu

Do sieci trafił fragment bulwersującego show belgijskiej publicznej telewizji VRT pt. „Ostatnia Wieczerza”. Co szczególnie skandaliczne, emitowany był on w Wielkim Tygodniu. „Program nadawany wczesnym wieczorem, gdy oglądają go dzieci, wyśmiewa chrześcijaństwo i obraża Boga” - zaalarmował na platformie X Adam Gwiazda, publicysta zamieszkały we Francji.

W Belgii publiczna telewizja VRT zainaugurowała w Wielkim Tygodniu cykliczny show pt. „Ostatnia Wieczerza”. Program nadawany wczesnym wieczorem, gdy oglądają go dzieci, wyśmiewa chrześcijaństwo i obraża Boga.pic.twitter.com/5QD4N0n2lD
CZYTAJ DALEJ

Bliskość, która budowała – bp Adam Bałabuch o spotkaniach z papieżem Franciszkiem

2025-04-21 23:13

[ TEMATY ]

papież Franciszek

bp Adam Bałabuch

śmierć Franciszka

Archiwum Vatican Media

Bp Adam Bałabuch podczas spotkania z papieżem Franciszkiem w czasie wizyty „Ad limina Apostolorum” w Watykanie

Bp Adam Bałabuch podczas spotkania z papieżem Franciszkiem w czasie wizyty „Ad limina Apostolorum” w Watykanie

Ojciec Święty Franciszek przez dwanaście lat przewodził Ludowi Bożemu jako Pasterz prostoty, czułości i duchowej głębi. Jego pontyfikat to czas licznych reform, modlitewnych gestów, troski o peryferie Kościoła i wezwania do braterstwa. Z tej okazji o osobistą refleksję poprosiliśmy bp. Adama Bałabucha, biskupa pomocniczego diecezji świdnickiej.

W rozmowie z redakcją bp Bałabuch wspomina przede wszystkim osobiste spotkania z papieżem Franciszkiem, zwłaszcza te, które odbyły się w ramach wizyt ad limina Apostolorum.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję