Reklama

Z zakonnej kuchni

Ajwar – sos paprykowy

Ajwar to bałkański przysmak, specjalność kuchni serbskiej. Sos paprykowy jest idealny do grillowanych warzyw, makaronów i kanapek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg papryki czerwonej

• 50 dag bakłażana

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 4 ząbki czosnku

• 1 przecier pomidorowy

• 10 dag cukru

• ¾ szklanki oleju

• ¼ szklanki octu

• sól do smaku

Wykonanie:

Umyte i osuszone papryki i bakłażany wstawić do gorącego piekarnika, dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali. Lekko ostudzone jarzyny obrać ze skórki – z papryk usunąć też gniazda nasienne – i wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać zmieloną masę i przecier pomidorowy i cały czas mieszając, dusić na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Gdy masa zgęstnieje, doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Wykonanie: Graziako

2016-09-21 08:53

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kaszotto na jedną osobę

SKŁADNIKI: BAZA: Cebula Olej roślinny 200 g kaszy 40 ml bulionu (może być z kostki) DODATKI: Według uznania
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV opuszcza Liban: Wyjazd jest trudniejszy od przyjazdu

2025-12-02 13:13

[ TEMATY ]

Leon XIV w Turcji i Libanie

wyjazd trudniejszy

od przyjazdu

Vatican Media

Leon XIV w Libanie

Leon XIV w Libanie

Nie rozstajemy się, ale ponieważ się spotkaliśmy, będziemy iść razem naprzód. Mamy nadzieję, że w tego ducha braterstwa i poświęcenia dla pokoju zaangażujemy cały Bliski Wschód, nawet tych, którzy dziś uważają się za wrogów – mówił przed odlotem z Libanu Leon XIV podczas ceremonii pożegnania na lotnisku w Bejrucie. Papież zakończył trwającą od 27 listopada podróż apostolską do Turcji i Libanu - informuje Vatican News.

„Byliśmy razem, a w Libanie bycie razem jest ‘zaraźliwe’” – mówił Leon XIV żegnając się z Libańczykami i władzami tego kraju na płycie międzynarodowego lotniska im. Rafika Haririego.
CZYTAJ DALEJ

Bp Kleszcz: Podziały rodzą się z grzechu, a nie z innego stylu modlitwy

2025-12-03 09:53

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archidiecezja Łódzka

Grób bł. Rafała Chylińskiego w sanktuarium w łódzkich Łagiewnikach

Grób bł. Rafała Chylińskiego w sanktuarium w łódzkich Łagiewnikach

W sanktuarium św. Antoniego z Padwy w łódzkich Łagiewnikach, gdzie spoczywa bł. Rafał Chyliński – franciszkanin znany z umiłowania ubóstwa i troski o najuboższych – odbyły się uroczystości odpustowe, które zgromadziły wiernych chcących podziękować Bogu za biedaczynę z Łagiewnik. Do klasztoru, w którym błogosławiony dojrzewał do świętości, pielgrzymi przybyli nie tylko na modlitwę, ale też po jego ciche, wciąż żywo obecne wstawiennictwo przed Bogiem.

Liturgii Mszy św. przewodniczył franciszkanin o. bp Piotr Kleszcz. Na początku Mszy św. o. Marek Sykuła przypomniał, że właśnie tu bł. Rafał uświęcał się i dojrzewał do chwały ołtarzy. Podkreślił, że dziękczynienie za jego obecność nie jest jedynie wspomnieniem sprzed wieków – to wdzięczność za świętego, który nadal inspiruje i prowadzi – powiedział proboszcz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję