Składniki:
• kilka kawałków dowolnej ryby, np. dorsza, mintaja
• 15 dag mąki
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• ¾ szklanki mleka
• 2 jajka (żółtka osobno)
• łyżeczka soli
• łyżeczka cukru
• przyprawa do ryb
• garść ziaren słonecznika
Sos:
• 1 jogurt naturalny,
• 1 śmietana,
• 1 ząbek czosnku,
• szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem. Dodać mąkę, mleko i sól. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Rybę podzielić na małe kawałki. Obsypać przyprawą do ryb. Maczać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ułożyć na półmisku. Składniki sosu połączyć, polać rybę. Ziarenka słonecznika uprażyć na patelni i posypać potrawę.
Wykonanie: Graziako