Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami
Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
świeży majeranek
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, gałązkami majeranku i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120oC przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160oC. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Filety pomidorów pokroić w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę - jeszcze chrupiącą - przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić kilka minut, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Upieczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.
Pomidory przywieźli do Europy Hiszpanie w XVI wieku jako dzikie owoce od Indian z Meksyku lub Peru. Z czasem udoskonalono ich uprawę i wzbogacono ją o nowe odmiany. Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sosów i mięs. Można je łączyć z oliwą, olejem rzepakowym lub słonecznikowym, doprawiając kolorowym pieprzem, czosnkiem, suszoną cebulą, pestkami dyni czy słonecznika w zależności od upodobań smakowych.
„Pragnę serdecznie podziękować wszystkim – księżom biskupom, braciom kapłanom, siostrom zakonnym, osobom życia konsekrowanego, wiernym świeckim. (…) Proszę o wybaczenie, jeżeli kogoś zawiodłem lub sprawiłem przykrość” – do wiernych Archidiecezji Krakowskiej w liście pasterskim na rozpoczynający się Adwent pisze abp Marek Jędraszewski.
Z dzisiejszą niedzielą rozpoczynamy kolejny w naszym życiu Adwent. Jest to czas, w którym razem z Najświętszą Maryją Panną, ze św. Józefem i ze św. Janem Chrzcicielem wybiegamy w najbliższą przyszłość – ku zbliżającym się Świętom Bożego Narodzenia. Z Nimi także – tak głęboko związanymi z przyjściem na świat Jednorodzonego Syna Bożego, Jezusa Chrystusa – pragniemy przygotowywać się na Jego ostateczne przyjście jako jedynego Pana ludzkich dziejów i historii. Z Nimi również, najwybitniejszymi Dziećmi narodu wybranego, chcemy rozpamiętywać wielkie rzeczy Boże, które ten naród przygotowywały do tego, co ostatecznie miało się wydarzyć wraz z życiem i nauczaniem tak bardzo oczekiwanego Mesjasza i co miało się stać w przyszłości udziałem wszystkich narodów. Dzięki temu, zgodnie z poleceniem św. Pawła z jego Listu do Rzymian, dane nam będzie jeszcze lepiej zrozumieć „chwilę obecną” (por. Rz 13, 11).
Jest rozważana możliwość, żeby Kościoły chrześcijańskie spotkały się w 2033 roku w Jerozolimie z okazji Jubileuszu Odkupienia, czyli dwóch tysięcy lat od śmierci i zmartwychwstania Jezusa – zasugerował Leon XIV w rozmowie z dziennikarzami na pokładzie samolotu z Turcji do Libanu.
Podczas lotu ze Stambułu do Bejrutu w czwartym dniu podróży apostolskiej do Turcji i Libanu Leon XIV podziękował za organizację podróży do Turcji, którą nazwał wielkim sukcesem, mówił także o perspektywach pokoju w Ziemi Świętej i Ukrainie. Papież wypowiedział się także w kwestii celebracji Jubileuszu Odkupienia w Jerozolimie – czyli spotkania w tym mieście chrześcijan różnych wyznań w 2033 roku, w 200 tysiące lat od śmierci i Zmartwychwstania Jezusa.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.