Reklama

W wolnej chwili

Włochy: Baristka-rekordzistka ma 99 lat i od ponad sześciu dekad serwuje kawę

99 lat ma najstarsza baristka we Włoszech, która w swoim lokalu parzy i serwuje kawę od ponad sześciu dekad. Anna Possi prowadzi bar w miejscowości Nebbiuno w Piemoncie. Mieszkańcy uważają go za jedną z najważniejszych instytucji w okolicy.

[ TEMATY ]

Włochy

kawa

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

„Mój lokal to moja rodzina, prowadzę go od 65 lat” - powiedziała seniorka agencji Ansa.

Dodała: „To nie tylko bar, ale centrum spotkań. Ja służę też jako przewodniczka, doradczyni, przyjaciółka. Nie jeżdżę na wakacje, inni tu przyjeżdżają. Miałabym nie otwierać dla nich baru?”.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

“Nie mam żadnej szczególnej recepty na długowieczność. Staram się mało jeść i pracować. Zawsze myślę o tym, żeby zrobić coś nowego, nie zdaję sobie sprawy z tego, ile mam lat. Lubię rozmawiać i słuchać, przebywać z ludźmi, którzy przychodzą do mojego baru” - zapewniła włoska baristka-rekordzistka.

Reklama

Gdy miała 96 lat, po przerwie z powodu lockdownu w czasie pandemii Covid-19, otworzyła bar ponownie.

Przychodzą tam kolejne pokolenia mieszkańców miasteczka i mówią: „pani Anna podnosi nas na duchu”.

Seniorkę nazywają “filarem lokalnej społeczności”.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

2024-01-05 07:44

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Źle przechowywana kawa psuje się pod wpływem działania tlenu, zawarte w niej tłuszcze jełczeją. Ponieważ łatwo przyjmuje wilgoć, może też pleśnieć.

Kawa powinna być przechowywana w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze 10-18°C. Z dala od źródła ciepła i światła słonecznego – ciepło powoduje utratę jej aromatu. Ponieważ kawa łatwo przyjmuje obce zapachy, nie może stać w pobliżu pachnących przypraw, czosnku, kosmetyków. Mielona kawa traci aromat szybciej niż ziarnista – już po 2 tygodniach jest bez smaku. Powinno się ją przechowywać w oryginalnym i szczelnym opakowaniu. Kawa ziarnista zaczyna tracić aromat po 6 tygodniach prawidłowego przechowywania, dlatego po otwarciu opakowania powinna być szybko wykorzystana. Kawę można także przesypać do szczelnych pojemników porcelanowych lub ceramicznych; w metalowych (szczególnie z blachy i ze słabej stali) traci swój atrakcyjny zapach.

CZYTAJ DALEJ

Św. Florian, żołnierz, męczennik

[ TEMATY ]

św. Florian

Archiwum OSP Kurów

CZYTAJ DALEJ

Papież: nie dla wojny, tak dla dialogu

2024-05-05 13:05

[ TEMATY ]

papież Franciszek

VaticanNews

"Nie dla wojny, tak dla dialogu" - powiedział papież Franciszek podczas spotkania z wiernymi w niedzielę na modlitwie Regina Coeli w Watykanie. Wezwał do modlitwy za Ukrainę, Izrael i Palestynę.

Zwracając się do tysięcy wiernych przybyłych na plac Świętego Piotra na południową modlitwę papież powiedział: "Proszę, módlmy się dalej za umęczoną Ukrainę; bardzo cierpi, a także za Palestynę i Izrael".

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję