Reklama

Z zakonnej kuchni

Pasta alla Norma

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki na 4 osoby
2 bakłażany (ok. 500 g)
oliwa z oliwek extra vergine
1-2 ząbki czosnku
400 g passaty pomidorowej
sól
400 g makaronu penne lub rigatoni
garść świeżej bazylii
100 g sera ricotta salata, a jeśli nie można go kupić – sera pecorino lub twardego sera owczego

Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oliwy i smaż na niej bakłażana – partiami, po kilka plastrów naraz – na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby w trakcie smażenia uzupełnij oliwę (bakłażany sporo jej chłoną). Usmażone plastry odsącz na papierowym ręczniku i pokrój w paski.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na oliwę, która została po smażeniu bakłażanów, wrzuć posiekany czosnek. Po chwili dodaj passatę pomidorową i dopraw solą. Sos gotuj przez 10 min na średnim ogniu. Jeżeli za mocno odparuje, uzupełnij go wodą, która została po gotowanym makaronie (gotuj go w osolonej wodzie do stanu al dente). Do sosu dodaj pokrojonego bakłażana oraz liście bazylii i wszystko wymieszaj. Przełóż makaron do sosu przy pomocy łyżki cedzakowej i znowu wszystko wymieszaj.

Po rozłożeniu makaronu na porcje posyp go startym serem i udekoruj listkami bazylii.

2022-01-25 11:45

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

O najgłębszych pragnieniach i klopsach w kwaśnicy - Biblia od kuchni

Bóg, podobnie jak stuletniemu Abrahamowi dał syna, tak i nam chce zrealizować największe pragnienia i marzenia. Jego dobroć potrafi wypełnić nasze serca aż po brzegi. Daj się zaprosić do krainy obfitości, w której Stwórca znając najgłębsze pragnienia Twojego serca i największe marzenia wychodzi im naprzeciw.

„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami. Dzisiaj kolejny przepis z serii „Niebiańska uczta”. Tym razem inspiracją zaczerpniętą z Biblii przez o. Adama była cielęcina. Poznajcie jej znaczenie oraz prosty w przygotowaniu i pyszny przepis Karola.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 17.): Ale nudy!

2024-05-16 20:55

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co zrobić z nudą w czasie różańca? Czy trzeba ciągle myśleć o zdrowaśkach? Co łączy różaniec z drzewem i z kroplówką? Zapraszamy na siedemnasty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, jak Maryja dokarmia duszę na różańcu.

CZYTAJ DALEJ

Reforma podstaw programowych. Czy rośnie nam szparagowe pokolenie?

2024-05-17 07:23

[ TEMATY ]

szkoła

korepetycje z oświaty

Red.

Andrzej Sosnowski

Andrzej Sosnowski

MEN obiecało ściąć treści podstaw programowe dla 18 przedmiotów. Najwięcej emocji wciąż wywołują propozycje zmian z historii i języka polskiego. Resortowa gilotyna nie oszczędziła ani chrztu Polski, ani Sienkiewicza obecnego w kanonie lektur nawet w czasach PRL. Czy w konsekwencji wyrośnie nam "szparagowe pokolenie" nie znające nawet Szekspira? 13 maja br. zakończył się termin konsultacji publicznych.

Rollercoaster konsultacji społecznych i publicznych 

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję