Ciasteczka:
• 1/2 kg mąki
• 15 dag margaryny
• 2 jajka
• 1 żółtko
• 3 łyżki śmietany
• 10 dag cukru pudru
• cukier wanilinowy
Mak:
• 2 szklanki maku
• 4 szklanki mleka
• 3 szklanki miodu
• cukier wanilinowy
• 20 dag bakalii: rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrabiać ok. 30 min, rozwałkować cienko, kroić radełkiem.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec ok. 15 min na złoty kolor. Mak zalać 4 szklankami wrzącego mleka i przez ok. 20 min gotować na wolnym ogniu.
Po ostudzeniu mak dokładnie odsączyć na sicie, a następnie zmielić. Jeśli do naszej maszynki do mielenia mamy specjalne sitko do maku (ma drobniejsze oczka), wystarczy zmielić go raz albo dwa razy, jeśli nie mamy, to trzeba zmielić go trzy razy.
Do zmielonego maku dodać miód, cukier wanilinowy i bakalie. Gdy masa makowa okaże się zbyt gęsta lub mało spoista, można dodać niewielką ilość słodkiej śmietanki.
Masę makową przed podaniem należy schłodzić. Wyłożyć na półmisek. Udekorować kruchymi ciasteczkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu